Heeft spraakassistent Siri nog een toekomst?

Siri
Bron foto: Apple

Wat vinden we nou van spraakassistent Siri?

Het klinkt natuurlijk geweldig: een assistent, die allerlei zaken voor je kan regelen. Sterker nog met de komst van Siri in 2011 was men laaiend enthousaist hierover. Zij waren vol bewondering van alle mogelijkheden van de stemhulp. Echter als we eerlijk zijn, werkt Siri gewoonweg niet goedgenoeg om daadwerkelijk actief gebruikt te worden. Het enige waarvoor we Siri gebruiken, is om hem een mop te laten vertellen of hem te laten beatboxen… Hoe ziet de toekomst van Siri eruit?

De toekomst van Siri

Siri staat er niet goed voor. Het is inmiddels voorbijgestreefd door zijn twee grootste concurrenten: Google assistent en Amazon Alexa. Apple heeft hoop en blijft in de stemhulp Sirigeloven. In februari 2019 is de hoofdverantwoordelijke van Siri ontslagen, waarmee Apple een nieuwe koers inluidde. Het eerste concrete van deze nieuwe koers is de SiriKit. Dit helpt app-makers hun app geschikt te maken voor Siri. Op deze manier hoopt Apple dat steeds meer apps kunnen communiceren met Siri. Siri kan namelijk alleen maar vooruit als het gaat samenwerken

Gebruik Siri

Siri kun je gebruiken met je iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en HomePod, maar je hebt altijd met een verschillende versie van de stemassistent te maken. Google Assistent daarentegen werkt altijd hetzelfde, op welk platform dan ook. Dit is dus een sterk pluspuntje voor de zoekgigant tegenover Apple.

Bovendien is Google bezig met het volledig integreren van Google Assistant in auto’s.

Meerdere patenten laten zien dat Apple ook de mogelijkheid onderzoekt om een slimme variant van Siri toe te voegen aan auto’s. Wat echter blijkt is dat Siri achter de feiten aanloopt. In hoeverre dat de toekomst van de stemhulp bepaalt is nog de vraag.

Siri alleen maar online

Dan wil je Siri een keer gebruiken, maar heb je geen internet of wifi, dus kan het als nog niet. Gelukkig is Apple naar verluid bezig met ontwikkelen van een offline-modus van Siri, waardoor je te allen tijde Siri om hulp kan vragen en je niet meer voor simpele opdrachten, zoals het zetten van een wekker, een internetverbinding nodig hebt.

Waarom is de ontwikkeling van Siri zo traag?

Dit komt waarschijnlijk doordat Apple heel veel waarde hecht aan privacy in tegenstelling tot Google Assistant of Alexa. De twee concurrenten maken gedetailleerde zoekprofielen van de gebruikers, die volledig geanalyseerd worden. Hierdoor kunnen de assistenten snel verder ontwikkeld worden. Echter is dit minder goed voor je privacy.

Siri doet stelt geen gedetailleerde zoekprofielen op en hecht meer waarde aan je privacy. Echter hebben ze zo een stuk minder data om te analyseren voor eventuele ontwikkelingen. De verwachting voor de toekomst van Siri is laag. Zolang Apple er zelf nog hoop in heeft, kunnen we misschien nog wel voor verassingen staan!